Itálie

Itálie

Itálie – přidejte hodnocení na škále od 1 do 10 hvězdiček. Itálie se rozkládá na Apeninském poloostrově. Patří k ní dva velké ostrovy ve Středozemním moři Sardinie a Sicílie. Hlavním městem je Řím, mezi další velká města patří Milán, Neapol, Turín, Palermo, Florencie, Janov či Benátky. Ve městech i na venkově lze nalézt krásné památky a architekturu. Nejproslulejší jsou Koloseum, Pantheon, Andělský hrad, Hadriánova vila, Bazilika svatého Petra nebo šikmá věž v Pise.

V kulturní oblasti lze obdivovat např. díla nejslavnějších malířů, kterými byli Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Sandro Botticelli, Raffael Santi či Tizian. Antickou literaturu přivedli k vrcholům Vergilius, Ovidius či Horatius. Do kánonu světové kultury se řadí i Dante Alighieri, Francesco Petrarca a Giovanni Boccaccio. Slávy dosáhl skladatel vážné hudby Antonio Vivaldi, z pěvců pak např. tenoři Enrico Caruso, Luciano Pavarotti či Andrea Bocelli.

Nejznámějšími italskými jídly jsou neapolská pizza, těstoviny různého druhu, na severu Itálie se vyrábějí různé druhy salámů, šunek a slaniny (např. prosciutto, mortadela, pancetta). Italové jsou známí výrobou sýrů parmezán, pecorino (ovčí sýr), mozzarella či gorgonzola. Za nejznámější italské zákusky se považují benátské tiramisu, sicilské plněné trubičky cannoli či panna cotta. A nelze opomenout výborná italská vína.

K negativům se řadí zvýšená kriminalita spojená s nelegální migrací ze subsaharské Afriky. Od roku 2013 se do Itálie přeplavilo více než 700 000 nelegálních migrantů. Kromě zločineckých gangů převážejí migranty do Itálie také evropská agentura na ochranu vnějších hranic Frontex, mise EU Sophia a různé neziskové organizace jako Lékaři bez hranic.

Velkou mediální pozornost vyvolaly násilné činy imigrantů, například vražda Ashley Ann Olsen nelegálním migrantem ze Senegalu, nebo hromadné znásilnění polské turistky na pláži v Rimini. Podle italského deníku Il Corriere della Sera „až polovinu trestných činů páchají cizinci, zatímco jejich počet dosahuje devíti procent obyvatelstva země“.

Zdroj: Italia.it; Wikipedia

Co si o Itálii myslíte vy? Podělte se o svůj názor v komentářích.

Průměrné hodnocení 7.2 / 10. Počet hlasování: 6

Hlasujte jako první

Co máte na Itálii nejraději?

Další hodnocení

Česká republika

Česká republika

Česká republika – přidejte hodnocení na škále od 1 do 10 hvězdiček. Česká republika je kritiky vnímána jako země, jejíž obyvatelé si rádi namlouvají, že jsou daleko…

hrad Karlštejn

Kvíz: Hrady

Poznáváte rádi hrady v Čechách a na Moravě? Prověřte si své znalosti v našem hradním kvízu. Úroveň obtížnosti – mírná.

Parthenón

Kvíz: Památky

Prověřte si znalosti světových památek v našem cestovatelském kvízu. Úroveň obtížnosti – mírná.

Evropa

Kvíz: Evropa – státní vlajky

Prověřte si znalosti státních vlajek Evropských států v našem kvízu.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Krampus
Krampus

Krasne pamatky, super jidlo. Jen tech cernych by tam mohlo byt mene.